Eindejaarsblog Jurriën

December… De laatste maand van het jaar. Tijd om terug te blikken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Zo ook bij Vimak BI, hierbij de visie van Jurrien op het afgelopen jaar en een korte voortuitblik naar 2021.

2020 is het jaar waarin ik mijn master Data Science & Society afrondde. Vervolgens heb ik getwijfeld om een vaste baan te gaan combineren met het ondernemen. Uiteindelijk ben vol voor het ondernemen gegaan. Vanaf de officiële oprichting in mei tot vandaag de dag heb ik er ruim 700 uur ingestoken. In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaringen. Bijvoorbeeld over de switch van de accountancy naar het automatiseren van rapportages.

Het ondernemen

Een sprong in het diepe! Inmiddels ben ik fulltime bezig met bedrijven te voorzien van inzichten op basis van hun data. Met veel plezier help ik managers binnen een onderneming aan nieuwe, actuelere inzichten. Door het gesprek met de klant aan te gaan over tekortkomingen in de huidige inzichten, ga ik opzoek naar oplossingen. Uit deze gesprekken haal ik veel voldoening. De oplossingen worden soms bedacht op basis van de huidige data, maar regelmatig gaan we met de klant opzoek naar verder mogelijkheden om zo de gewenste inzichten te kunnen bieden.

Een voordeel van ondernemen is dat ik zelf kan indelen wanneer ik werk. Na een gesprek met de klant om samen het plan van aanpak uit te zetten, vul ik zelf in wanneer ik de rapportages ga creëren. Ik kan bijvoorbeeld ’s ochtends beginnen met uitwerken. Dan in de middag een stukje mountainbiken of wielrenen, om vervolgens ’s avonds verder te werken. Vooral tijdens deze donkere dagen vind ik dat erg prettig. Een bijkomend voordeel is dat de oplossing van een probleem soms tijdens het fietsen te binnen schiet!

De switch

Een paar jaar geleden, toen ik mijn HBO accountancy afrondde, heb ik besloten om een Master Data Science te volgen. Deze kennis wilde ik combineren met accountancy ervaring. Dat komt in mijn huidige werk ideaal van pas. Met de kennis die ik tijdens beide studies opgedaan heb, kan ik veel voor bedrijven iets betekenen. Deze gedachte ontstond doordat bedrijven al veel gegevens vastleggen, maar daar nog weinig op sturen. Ik probeer bedrijven vanuit een andere bril naar hun data te laten kijken. In plaats van administraties beoordelen, wat ik in de accountancy deed. Ga ik nu met de klant in gesprek om nieuwe inzichten te realiseren vanuit de administratie. Samen doen we dit met als doel om de klant meerdere keren op een dag inzicht te geven in de huidige situatie. Dat ziet hij of zij op een telefoon, tablet of computer en dat biedt handvaten voor betere sturing.

 

Ambities

Laatst hoorde ik iemand zeggen, “je moet ambitieuze doelen stellen en een plan daar naartoe maken”. Onze ambitie voor 2021 is om bedrijven in de regio Zundert, Breda en Roosendaal data gedreven te maken. Om samen met bedrijven na te gaan welke data vastlegt wordt en te bekijken wat er met al die data gedaan kan worden. Waarschijnlijk zijn er nog heel veel mogelijkheden. Mocht je de mogelijkheden van jouw data eens door willen nemen, dan mag je altijd contact met ons opnemen en dan gaan we kijken hoe we ook jouw bedrijf data gedreven kunnen maken. In 2020 hebben we dit met zijn drieën gedaan, maar wie weet komen daar volgend jaar wel meer mensen bij.

Namens Vimak BI wens ik jullie allemaal fijne feestdagen! Laat 2021 een jaar zijn waarin we nog meer data gedreven worden!